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PILE INSTALLATION &  
EXTRACTION OPERATIONS
Technical Q&A With Richard Marshall
The ANSI/ASSP A10.19-2017 Safety Requirements for Pile Installation and Extraction 
Operations standard establishes safety requirements for the installation and extraction of 
piles during construction and demolition operations. ASSP received a technical question 
about the standard and Richard Marshall, subgroup chair, provided his insight.

Question: My organization has a question 
on ASSP A10.19 Safety Requirements for Pile 
Installation and Extraction.

We found the standard to be comprehensive and help-
ful, but it does not address the use of load moment indica-
tors (LMI) during pile driving and extraction operations. 
Does A10 have guidance on this issue and are there plans 
to address the issue in future updates of the standard?

The issue as we see it is the practice of discon-
necting the LMI during pile driving. This is a com-
mon practice allowed by OSHA. We do not see a 
significant exposure with this as the weights of the 
hammer, leads and piles can be easily determined by 
calculation, name plates, manufacturer’s literature, 
weighing and other factors.

Perhaps the overall concern is with pile extraction re-
gardless of the extraction technique. We believe a tech-
nical issue is the additional and unknown extraction 
force over and above the weight of the pile and ex-
traction hammer required to extract a pile itself. A rule 
of thumb for our organization when using a vibratory 
extraction hammer is that the extraction force should be 
approximately two to four times the combined weight of 
the pile and hammer (Warrington, 2011).

The technical concern is that without an LMI or a load 
indicating device, there is no way to know how much 
specific extraction force is being applied, so it is difficult 
to meet the standard, which states “At no time shall the 
crane’s lifting capacity for the full working radius of the 
driving or extraction operation be exceeded.” Not ex-
ceeding the crane’s capacity during lifts is also an OSHA 
requirement and is also prohibited by all crane manu-
facturers. Common practice during pile extraction is to 
guess how much force is being applied (impossible) or to 
keep pulling until the crane starts to tip (dangerous).

Is there additional safety guidance on load mon-
itoring during pile extraction? This appears to have 
been overlooked by OSHA. It may also help to have 
an idea of the scenario being addressed.

We have two cranes on our work site. We posed the 
question to one manufacturer whose response was that 
the use of an LMI or load weighing device was recom-
mended, as that was the only way to know how much 
specific force was being applied during extraction.

The manufacturer directions indicate that the use 
of the crane requires the implementation of an LMI 
during pile driving and extraction.

The vibratory hammer we are using lists a maxi-
mum allowable pull, but there is no way to measure 
the pull without an LMI or load weighing device.

In addition to A10.19, U.S. Army Corps of Engi-
neers has some guidance in its USACE EM385-1-1 
document. However, this actually added some confu-
sion since Section 16.R.15(b) says:

When pulling piling, the crane shall be 
equipped with LMI devices (unless the load 
can be calculated and is within the load 
rating chart of the crane) and the booms 
shall not be raised more than 60° above 
the horizontal. (This requirement does not 
apply to vibrating-type pulling devices.)
We have heard one interpretation of this section 

saying that during pile extraction the force required 
can be estimated, but the actual force being applied is 
really unknown, so an LMI is required. Another inter-
pretation is based on the last sentence, “This require-
ment does not apply to vibrating-type pulling devices.”

This also leads to different interpretations: 1) the 
exemption applies to only the boom angle require-
ment; or 2) it applies to both the boom angle and 
LMI requirements. Any overall insight or guidance 
would be appreciated.

Marshall: I am pleased you find the standard 
“comprehensive and helpful.” Thank you for your 
technical question, which is a good one. Here is my 
opinion on your inquiry.

An LMI system, one that is either an aftermarket 
add-on or one built into the crane from the manu-
facturer, is a key operational aid for safe crane oper-
ation. OSHA (2010a) provides a definition:

Operational aids are devices that assist the 
operator in the safe operation of the crane 
by providing information or automatically 
taking control of a crane function. These 
include, but are not limited to, the devices 
listed in § 1926.1416 (“listed operational aids”).
As you mention, OSHA (2010b) addresses this 

type of operational aid and their use in this manner:
1926.1416(e)(4) Load weighing and similar 
devices.

1926.1416(e)(4)(i) Equipment (other than der-
ricks and articulating cranes) manufactured af-
ter March 29, 2003, with a rated capacity over 
6,000 pounds must have at least one of the 
following: load weighing device, load moment 
(or rated capacity) indicator, or load moment 
(or rated capacity) limiter. Temporary alterna-
tive measures: The weight of the load must be 
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determined from a source recognized by the 
industry (such as the load’s manufacturer) or 
by a calculation method recognized by the in-
dustry (such as calculating a steel beam from 
measured dimensions and a known per foot 
weight). This information must be provided to 
the operator prior to the lift.
For additional reference, the USACE (2014) Safety 

Manual EM 385-1-1 mimics the current OSHA stan-
dards. These are found in Section 16, Load Handling 
Equipment.

As you point out, crane overload is a serious and po-
tentially dangerous condition if not addressed correct-
ly. Modern cranes are lighter in weight (for 
easier shipping and assembly/disassembly), 
yet still offer tremendous lifting capacity, 
but when overloaded, my view is they are 
typically more subject to structural failure 
rather than tip-over incidents. That said, 
having an LMI system is an important 
component/operational aid. Unfortunately, 
when performing duty cycle operations 
such as pile driving and extraction, the 
LMI system can be disrupted by the hoist 
lines bouncing or vibrating during piling 
operations. This may cause intermittent 
shutdown of some crane functions.

The OSHA standard requires the em-
ployer to know the weight of the load (i.e., 
hammer + pile + rigging + hoist line from tip 
to load). A safe working platform provided 
by the controlling entity capable of resisting 
the bearing pressures generated by the crane 
during extraction operations is also required 
for crane operations. Are we working from 
a floating platform? We must remember to 
derate the crane’s lifting capacity according 
to the list and trim of the platform, and other 
manufacturer requirements.

You point out a reference source (Pile 
Buck) that “extraction force could be two 
to four times the combined weight of the 
pile and hammer.” Information from 
Federation of Piling Specialists (2010) is 
another good resource.

Armed with this information, the piling 
contractor can determine weights, and 
the operator will know if the crane will be 
operated within the load chart capacities 
in the configuration the machine is set up 
in. Remember, the LMI system is an oper-
ational aid; it does not run the crane, the 
person in the seat does. The employer must 
ensure that the operator is educated and 
certified to safely operate the type of crane 
the person is assigned. Then, the employ-
er must train the operator to safely and 
correctly operate the crane assigned, and 
to perform the task required (i.e., extract 
piling). Finally, the employer is required to 
evaluate the operator to ensure that s/he is 

capable of operating the type of crane and performing 
the assigned task to the employer’s requirements.

ANSI/ASSP A10.19 has this paragraph:
21.4 When piles are extracted with a vibratory or 
impact pile hammer suspended from a crane:

1) The piling contractor shall follow the 
crane manufacturer’s required procedures for 
this operation. At no time shall the crane’s lift-
ing capacity for the full working radius of the 
driving or extraction operation be exceeded.
An important point of this section is the first sen-

tence: “The piling contractor shall follow the crane 
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manufacturers required procedures, for this opera-
tion.” As crane technology has improved and cranes 
have become more sophisticated, some manufacturers 
forbid the use of a vibratory hammer, as they can 
cause disruption to the LMI and ATB (anti-two block) 
systems and possible damage to the machine. Some 
require the use of a vibration damper when using a 
vibratory hammer. Additionally, an employer would 
be foolish to arbitrarily disconnect or defeat an LMI 
system without first conversing with the crane man-
ufacturer to best determine a possible alternative, or 
how to temporarily disengage the system correctly.

So A10.19 addresses your concern, but perhaps not 
in as much detail as you were looking for. Since there 
are so many options that a piling contractor can use 
to safely drive and or extract piling, this standard 
cannot address them all. Instead, the standard plac-
es the burden on the piling contractor to follow the 
manufacturer’s procedures for both crane and ham-
mer operations. It is true that piling operations may 
not be specifically addressed in a given crane’s op-
erators manual, but the contractor must then call or 
write the manufacturer for this information. A con-
tractor familiar with what their cranes can do and, 
more importantly, what they cannot do is a sound 
basis for safe, productive and high-quality work.

I cannot give an interpretation of EM-385 or the 
Army Corps’ view of this issue. A number of ANSI/

ASSP A10 standards are referenced in the current 
version of EM-385, but A10.19 is not included since 
the 2017 revision was approved after the latest edi-
tion of the EM-385 manual.

Your information and views are interesting, and 
your comments will be presented to the A10.19 
subgroup during the next revision of the standard. 
Our goal is to enhance future synergy with A10.19, 
OSHA and other regulatory materials such as those 
published by Army Corps of Engineers.  PSJ
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